Naturalne czynniki chłodnicze - propylen i etan

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

depositphotos.comKolejnymi czynnikami chłodniczymi mającymi bardzo ograniczony wpływ na warstwę ozonową i efekt cieplarniany są propylen R1270 i etan R170. Zarówno jeden jak i drugi są bezbarwnymi gazami, cięższymi od powietrza, palnymi - z powietrzem tworzą mieszaninę wybuchową.

 

 

Dodaj komentarz (0)

Czytaj więcej...

Naturalne czynniki chłodnicze - izobutan R600a

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

          Izobutan R600a jest organicznym związkiem należącym do rodziny węglowodorów nasyconych. Jest bezwonny, bezbarwny, cięższy od powietrza. Nie jest szkodliwy dla środowiska. Historia izobutanu jako czynnika chłodniczego sięga lat 90. W poszukiwaniu substytutu dla R12 i R134a wprowadzono do chłodziarek domowych właśnie izobutan.

Dodaj komentarz (0)

Czytaj więcej...

Naturalne czynniki chłodnicze - propan R290

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

Propan R290 jest to bezbarwny, bezwonny, łatwopalny związek organiczny, należący do grupy węglowodorów nasyconych. Nie wpływa on niszcząco na warstwę ozonową i ma znikomy wpływ na efekt cieplarniany.

Dodaj komentarz (0)

Czytaj więcej...

Naturalne czynniki chłodnicze - CO2

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

co2Kolejnym czynnikiem chłodniczymi mającym bardzo ograniczony wpływ na warstwę ozonową i efekt cieplarniany jest CO2, który chciałabym pokrótce opisać.

Dwutlenek węgla nie jest innowacyjnym czynnikiem, znany jest już od połowy XIX wieku. Jednak ze względu na stosunkowo niską wydajność pracy przy wyższych temperaturach został wyparty przez czynniki syntetyczne.

Dodaj komentarz (0)

Czytaj więcej...

Naturalne czynniki chłodnicze

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

          Naturalne czynniki chłodnicze są substancjami chemicznymi powstałymi w wyniku procesów naturalnych. Nie zubażają one warstwy ozonowej, mają znikomy (lub zerowy np. amoniak) wpływ na tworzenie efektu cieplarnianego, a także z uwagi na wysoką wydajność energetyczną mniejszy, pośredni wpływ na globalne ocieplenie.

Dodaj komentarz (0)

Czytaj więcej...

Copyright 2011 Chłodnictwo.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free