Wady i zalety CO2 jako czynnika chłodzącego

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

Ponieważ mamy ambicje aby na naszym portalu co jakiś czas pojawiały się krótkie artykuły techniczne pragniemy rozpocząć tą serię artykułami na temat instalacji chłodniczych pracujących na dwutlenek węgla.

Dlaczego CO2?

Regulacje prawne związane z Protokołem Montrealskim z 1987r  oraz Protokołem Kyoto z 1997r wymuszają na producentach urządzeń chłodniczych stosowanie coraz to bardziej energooszczędnych urządzeń oraz czynników chłodniczych z niskimi wartościami  współczynników GWP i ODP. Wynikiem tego jest m.in. budowanie systemów chłodniczych z CO2 jako czynnikiem chłodniczym.   

Początki CO2 w chłodnictwie sięgają już 1784 gdy William Cullen z Glasgow University zaproponował system chłodniczy na dwutlenek węgla. Jednak rozkwit i dalsze wykorzystywanie tego czynnika przyniósł dopiero wiek osiemnasty kiedy to w 1886 roku Franz Windhausen wynalazł sprężarkę na CO2.  Do roku 1930 czynniki naturalne jak CO2, amoniak, dwutlenek siarki wiodły prym na rynku chłodniczym. CO2 powszechnie wykorzystywany był w chłodnictwie na statkach ale ze względu na problemy ze spadkiem wydajności powyżej punktu krytycznego oraz w związku z problemami technicznymi (przegrzewanie się sprężarek przy wysokich temperaturach) od roku 1930 zaczęto odchodzić od stosowania CO2. Całkowity zanik stosowania to lata 1940-1950, kiedy to na rynku zaczęły królować freony.

Wady i zalety CO2

Stosowany w chłodnictwie dwutlenek węgla jest gazem czystym (99,9% czystości) oraz suchym (<10 ppm wagowo), podczas gdy dwutlenek węgla stosowany w przemyśle spożywczym stosowany np.: do osłonowania i pakowania produktów i artykułów spożywczych, do produkcji napojów i wód gazowanych posiada czystość 99,5% a poziom wilgoci nie jest określany.

Główne zalety przy stosowaniu CO2 jako czynnika chłodniczego:

  • Małe przekroje rur oraz małe straty ciśnienia.
  • Lepsza wydajność sprężarek ze względu na dużą wydajność objętościową.
  • Lepszy w porównaniu z innymi czynnikami chłodniczymi współczynnik wymiany ciepła.

Wady:

  • Wysokie ciśnienie pracy do 130 [bar]
  • Wysokie ciśnienie podczas postoju instalacji
  • Konieczność stosowania dużej ilości zaworów bezpieczeństwa
  • Konieczność stosowania systemów kontrolujących COP w wysokich temperaturach
  • Problemy z odolejaniem CO2
  • Wysoka cena komponentów
Powered by Bullraider.com
Copyright 2011 Wady i zalety CO2 jako czynnika chłodzącego.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free