Naturalne czynniki chłodnicze - izobutan R600a

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

          Izobutan R600a jest organicznym związkiem należącym do rodziny węglowodorów nasyconych. Jest bezwonny, bezbarwny, cięższy od powietrza. Nie jest szkodliwy dla środowiska. Historia izobutanu jako czynnika chłodniczego sięga lat 90. W poszukiwaniu substytutu dla R12 i R134a wprowadzono do chłodziarek domowych właśnie izobutan.

 

          Izobutan R600a ma zastosowanie w:

- małych klimatyzatorach,

- małych urządzeniach handlowych,

- małych domowych chłodziarkach,

- pompach ciepła.

          Zalety stosowania izobutanu jako czynnika chłodniczego:

- niskie koszty konstrukcyjne ze względu na brak potrzeby tworzenia elementów wstrzymujących duże naciski sił na powierzchnię ( dzięki niskim wartościom ciśnienia skraplania czynnika),

- wysoka wartość przejmowania ciepła przy wymiennikach,

- niska lepkość dynamiczna oraz masa molowa powodujące zmniejszenie oporów hydraulicznych w przepływie.

          Wady stosowania izobutanu jako czynnika chłodniczego:

- mała objętościowa wydajność chłodnicza (wymagane specjalne sprężarki oraz montaż dłuższej kapilary w porównaniu do tej wykorzystywanej przy czynnikach syntetycznych).

          Izobutan R600a przez długi czas był w ograniczony sposób wykorzystywany jako czynnik chłodniczy. Powodem była łatwopalność czynnika. Jednak wykazano, że w domowych urządzeniach chłodniczych nie stanowi on praktycznie zagrożenia z uwagi na niewielkie ilości w instalacji , niewystarczające do uzyskania niebezpiecznych stężeń nawet w bardzo małych pomieszczeniach.

Powered by Bullraider.com
Copyright 2011 Naturalne czynniki chłodnicze - izobutan R600a.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free