Naturalne czynniki chłodnicze - CO2

Drukuj
Kategoria: Chłodnictwo
Opublikowano

co2Kolejnym czynnikiem chłodniczymi mającym bardzo ograniczony wpływ na warstwę ozonową i efekt cieplarniany jest CO2, który chciałabym pokrótce opisać.

Dwutlenek węgla nie jest innowacyjnym czynnikiem, znany jest już od połowy XIX wieku. Jednak ze względu na stosunkowo niską wydajność pracy przy wyższych temperaturach został wyparty przez czynniki syntetyczne.

 Obecnie dwutlenek węgla wraca do łaski, znajduje szersze zastosowanie w instalacjach chłodniczych dzięki bardziej zaawansowanym technologiom oraz pożądanym szczególnie w ochronie środowiska właściwościom.

R744 jest substancją bezwonną. jest chemicznie obojętny względem metali i większości tworzyw sztucznych.

Dwutlenek węgla ma zastosowanie głównie  :

- w dużym chłodnictwie przemysłowym,

- w chłodnictwie transportowym,

- w przemyśle spożywczym (mleczarstwo),

- w supermarketach - instalacje kaskadowe,

- w średnim chłodnictwie komercyjnym,

- w instalacjach okrętowych.


Zalety stosowania CO2:

- układy z CO2 mają wyższą wydajność niż czynniki freonowe lub syntetyczne,

- mniejsze rozmiary instalacji chłodniczych oraz mniejsze sprężarki,

- bardzo dobra wydajność przy temperaturze parowania <-35 st. C,

- mniejsza wrażliwość układu na spadki ciśnień,

- aspekt ekonomiczny - niska cena, gdyż CO2 może być produktem odpadowym w różnych procesach technologicznych.

 

Wady stosowania CO2 jako czynnika chłodzącego:

- wysokie ciśnienie pracy do 130 [bar],

- wysokie ciśnienie podczas postoju instalacji,

- konieczność stosowania dużej ilości zaworów bezpieczeństwa,

- problemy z odolejaniem CO2.

 

 

Powered by Bullraider.com
Copyright 2011 Naturalne czynniki chłodnicze - CO2.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free